Atelierul de Sanse

 

satulcopiilor

Asociatia “Atelierul de sanse” este un loc al prieteniei si al parteneriatului in care ideile de a face lumea mai frumoasa pot sa isi gaseasca sprijinul financiar, juridic si logistic pentru a se transforma in fapte bune.
Orice gand de a construi un viitor mai bun, oricat de indraznet ar fi, isi poate gasi sustinerea aici in randurile noastre.
In “Atelierul de sanse” promovam caritatea in adevaratul sens al cuvantului si tot ceea ce facem se bazeaza pe voluntariatul si generozitatea societatii civile si a mediului de afaceri.
Ne preocupa in principal viitorul copiilor din Romania, dar nu stam deoparte pentru nici o alta fata a societatii pe care ai dori sa o faci mai frumoasa.
In decursul ultimilor ani am analizat comportamentul familiei si abordarea educatiei extracuriculare a copiilor. Desi parintii fac tot ceea ce pot pentru educatia copiilor, de cele mai multe ori toate eforturile le sunt zadarnicite de lipsa unei infrastructuri adecvate, a unei diversitati disciplinare atractive pentru dezvoltarea aptitudinilor si a spiritului creativ si nu in ultimul rand a unui cadru prietenos, sigur, continu si convenabil.
Programa scolara este greoaie si “asfixianta” pentru imaginatia si spiritul creativ. Disciplinele dedicate dezvoltari abilitatilor artistice si practice sunt limitate.
Pe de alta parte comuna Ciurila, care acum detine o populatie neoficiala de 2000 de locuitori va cunoaste o crestere demografica exponentiala in urmatorii 10 ani si asta datorita faptului ca detine suprafete de teren generoase, propice pentru noi constructii intr-un mediu inconjurator deosebit de frumos si pitoresc.
Luand in considerare toate aceste aspecte dar si faptul ca in Comuna Ciurila este inexistenta infrastructura desfasurarii educatiei durabile si a activitatilor de creatie, va supunem atentiei propunerea noastra, a Asociatiei “Atelierul de Sanse”

CONCEPT

Satul Copiilor “Atelierul de Sanse” este o idee fireasca rezultata din nevoia de a asigura copiilor nostri un cadru educational motivant si prietenos
Inaintea de 1989 activitatile extracuriculare ale copiilor se desfasurau in asa numitele “Casa pionerului”, iar actualmente le mai gasim in unele orase sub denumirea de ‘Clubul copiilor” sau “Palatul Copiilor”.
Organigrama unor astfel de facilitati cuprinde cadre didactice specializate pe discipline artistice si de creatie cum ar fi ; muzica, sculptura, pictura, orientare, modelism, tesaturi, olarit etc. De asemenea, in pas cu timpurile pe care le traim, s-au dezvoltat cercurile de matematica , informatica si limbi straine precum si formalitatiile de dansuri populare sau moderne si trupele de teatru.
La inceputul fiecarui an scolar elevii din clasele gimnaziale pornesc “goana” inscrierii la cercurile extracuriculare finantate de catre inspectorat…multi nu sunt primiti, iar parintii sunt nevoiti sa renunte sau sa-i inscrie in alte locuri cu efort financiar mare. Un aspect foarte important comun in ambele situatii este lipsa de continuitate. Vacantele scolare inseamna si intreruperea activitatii in cercurile de creatie. Marea majoritate a copiilor care nu au un program prestabilit de vacanta, raman singuri acasa, prada tehnologiei hipnotizante TV/tableta/smartphon.
Putem sa construim impreuna un concept arhitectural, care va fi un reper national in materie de educatie si incluziune sociala, a carui beneficiari vor fi toate categoriile de varsta.
Acesta se structureaza in 2 mari etape:

Etapa 1

Satul Copiilor va cuprinde 7 constructii principale, care vor purta denumirea unor personaje din basmele populare romanesti. Intercalat intre acestea va fi construita o scena in aer liber care va avea rol si ecran pentru proiectii cinematografice si 1-2 foisoare unde isi pot desfasura activitatea copii in aer liber.
Fiecare constructie in sine va fi inspirata arhitectural din regiunile istorice ale Romaniei. Constructiile in stil traditional, vor fi facute din lemn si alte materiale prietenoase cu mediul inconjurator.
Constructiile vor fi dispuse circular , dand posibilitatea crearii unei piete civice in mijlocul incintei, unde se pot organiza evenimente artistice, targuri de artizanat sau periodic piete volante cu producatori din Comuna Ciurila.
Accesul in incinta se va face printr-o poarta traditionala.
Fiecare constructie va reprezenta o casa traditionala romaneasca si va fi compusa din spatiu administrativ, magazie, spatiu de creatie, toaleta.
Incaperile de lucru vor fi decorate cu lucrarile copiilor care activeaza in cadrul incintei dar si cu elemente vizuale care atesta istoria neamului romanesc.
Se vor desfasura activitati de creatie si dezvoltare personala, activitati de grup pentru pastrarea si perpetuarea traditiilor dar si cursuri de calificare profesionala pentru tineri mai mari de ; ex: croitorie, ospatari, bucatari etc.

Etapa 2

Tabara Salicea
In spatele ansamblului Satul Copiilor “Atelierul de Sanse” se va construi o sala multifunctionala, compusa din 2 spatii de lucru, o minisala de sport, o sala de mese, o bucatarie profesionala si toalete.
Construirea a 10 casute de cazare cu o capacitate de 50-60 locuri.
Bineinteles ca si aceste facilitati vor respecta arhitectura traditionala romaneasca.
Destinatia acestor constructii este multipla si se adreseaza si categoriilor de copii cu probleme de sanatate.
Am amintit de lipsa continuitatii supravegherii pedagogice a copiilor in timpul vacantelor. Avem posibilitatea de a crea o tabara de zi pentru copii chiar si cu program 24/24 h.
Deasemenea, este cunoscut faptul ca asociatiile care se ocupa cu tratarea sindromului Down, Autism sau obezitate morbida nu gasesc sa spatiile adecvate corect construite pentru a-si desfasura activitatea in conditii decente.
O sesiune de tratament a copiilor cu autism dureaza intre 2 si 3 saptamani, timp in care parinti si copii deopotriva sunt obligati sa plateasca pe langa tratamentul in sine sume mari de bani la hoteluri.
Putem sa oferi impreuna acest tip de facilitati usurand astfel efortul fantastic pe care il fac zi de zi parintii pentru copii lor.

VALORI

EDUCATIE – ambitia noastra este de a crea IMPREUNA un ansamblu de referinta pentru Romania. Acest concept integrat este unicat atat din punct de vedere arhitectural cat si functional.
SOLIDARITATEA – Satul Copiilor “Atelierul de Sanse” din Salicea vine in sprijinul direct al familiei in general si va sprijini in mod concret dezvoltarea personala, pastrarea si perpetuarea traditiilor, calificarea profesionala si caritate fata de cei aflati in situatii dificile.
ACCESIBILITATE: indiferent de nivel de pregatire, religie, etnie sau alte bariere sociale, Satul Copiilor “Atelierul de Sanse” este al tuturor copiilor.
LOCALIZARE: Comuna Ciurila, una din ultimele comune din zona metropolitana Cluj a carui teritoriu administrativ nu a fost afectat de o dezvoltare arhitecturala si demografica intensiva, resimte nevoia acuta de a se autopromova drept un bastion al frumusetii naturale
Cu privire la constructia ansamblului educational Satul Copiilor “Atelierul de Sanse” din Salicea, se va realiza pe o suprafata de minim 2,5 ha proprietatea Comunei Ciurila, la intrarea in satul Salicea, langa terenul de sport

ANGAJAMENTUL NOSTRU

Educatia este temelia cea mai pretioasa a unui popor. Ea sta la baza marilor progrese. Societatea romaneasca traverseaza un moment dificil in reforma invatamantului. Impreuna putem crea un model de buna practica pentru toate comunitatile interesate de soarta copiilor lor.
Prin natura activitatii vor fi angrenate si resurse umane din Comuna Ciurila care isi vor gasi un loc de munca decent. Estimam un numar de 10 locuri de munca create dupa faza finala de implementare a acestui proiect.
Implementarea acestui concept va fi ca si o distinctie pe care Comuna Ciurila o va primi de la societate.
Fiecare om in putere inţelege sa sprijine un copil in felul sau, dupa cum a fost “calit” de viaţa şi educat de cei din jur. Important este sa o faca fara tagada ori de cate ori poate, fara a cantari efortul.
Sprijina proiectul de arhitectura Satul Copiilor “Atelierul de Sanse” prin donatiile tale

DONEAZA PENTRU PROIECT

“Omul nu e niciodata atat de mare ca atunci cand se lasa in genunchi sa ajute un copil” Pitagora

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: